Teo Sunny

Redescoperă Moldova, Căușeni

Posted on: 06/25/2013

Ultima ediție Redescoperă Moldova din acest an s-a dovedit a fi și norocoasă, dar și puțin ghinionistă. Au fost momente în care cu toții am zis:”Vrem acasă” , atât și ”Cât e de bine că suntem aici”.

Totul a început de la Gara Centrală, Chișinău. Ținând cursul spre Căușeni și procurând bilete, ca niște cetățeni ascultători, am fost nevoiți să umblăm dintr-o parte în alta, pentru că, mă rog, șoferului ceva nu-i ieșea, căci și-a încărcat ruta cu oameni fără bilete(problemă standart în gările Moldovei).

Ajunși la Căușeni, bicicletele ne-au întâlnit chiar la gară, noi, pornind să redescoperim. Pentru mine a fost prima vizită a Căușeniului și am rămas plăcut surprinsă de frumusețea lui.

Dacă e să vorbim despre aspectul orașului, multele clădiri au rămas să ne amintească de timpurile sovietice, însă comparându-le cu cele noi construite, înțelegem că în curând orașul va arăta foarte european. De verde, e verde, dar totuși parcă e gălbuie verdeața lor, dacă e s-o comparăm cu suculența culorilor verzi de la nord.

Cutreierând centrul orașului am descoperit cel mai mare Centru pentru Tineret și Sport care acu e în construcție. Curioși fiind, am încercat să intrăm, dar degeaba, iar până la urmă am avut noroc de unul dintre consilieri și vre-o două sunete care ne-au și deschis toate ușile. Să știți că tinerii care se vor antrena acolo vor fi niște norocoși! Inaugurarea acestuia se preconizează pe la sfârșitul lui iulie, începutul lui august.

Următoarea oprire importantă a fost biserica subterană ”Adormirea Maicii Domnului”, care, de fapt, este închisă pentru restaurare, dar și aici am avut noroc, printr-o minune, având posibilitatea totuși să intrăm și să-i aflăm tainele.

După ce am mai fost pe la stadion și prin consiliu, am ajuns să vedem ”hotelul” în care am fost cazați. Și iar surpriză! 😀 Hotelul nostru, de fapt, a fost o tabără din Cârnățeni(interesantă denumire, nu?). În mijlocul pădurii, cu gânganii de care vreți, cu aer curat, mâncare ca la tabără și paturi numai bune de sărit, ne-am amintit de vremurile când aveam și noi 10-12 ani și ne petreceam verile alături de zeci de copii în tabere.

După puțină odihnă, iar am pornit la drum, ajungând la Mănăstirea Marta și Maria, iar apoi la Casa Muzeu A.Mateevici, despre care veți afla detalii puțin mai târziu, precum și despre cea mai veche biserică din Moldova.

P.S.: În ceea ce privește seara petrecută în tabără, adevărurile și provocările ne-au făcut să uităm de toate și să ne simțim bine!

Gara Centrală, Chișinău

Gara Centrală, Chișinău

cladire

centru

Cea mai mare sală

Cea mai mare sală

sport

sala

Fost magazin sovietic

Fost magazin sovietic

Verdeața

Verdeața

foto

Desenele copiilor

Desenele copiilor

Biserică din centrul orașului

Biserică din centrul orașului

Intrare în parc

Intrare în parc

Podișor

Podișor

Primăria

Primăria

Cea mai veche biserică

Cea mai veche biserică

Intrarea în ograda bisericii subterane

Intrarea în ograda bisericii subterane

Mănăstirea Marta și Maria

Mănăstirea Marta și Maria

Tabăra Ghiocel

Tabăra Ghiocel

Causeni

Causeni

P.P.S.: Pentru a simți sufletul Căușeniului nu vă rămâne, decât să-l vizitați!

Reclame

17 răspunsuri to "Redescoperă Moldova, Căușeni"

Dar voi, acolo, in Basarabia, numai in stil rusesc stiti sa construiti bisericile? 😦

Ai gândit mult înainte de a adresa o asemenea întrebare?

Se vede cu ochiul liber ca majoritatea constructiilor bisericesti sunt dominate de stilul rusesc, In privinta asta, sunteti cam sub ocupatie. Ba inca si unele manastiri intemeiate de Stefan cel Mare au fost restaurate, mai bine zis modificate in maniera ruseasca.

Asta daca nu cumva tu, cel ce semnezi cu rusescul Ivan, esti vreun reprezentant al ocupantului.

Da, arhitectura rusească a pătruns în Basarabia. Ăsta e un fapt. După părerea mea – nici rău, nici bun. Ar fi foarte bine dacă arhitectura autentică a clădirilor cu valoare istorică și/sau culturală de orice proveniență s-ar păstra în ziua de astăzi. La moment nu e problema în originea arhitecturii, ci în conservarea ei.
În altă ordine de idei ți-aș sugera să te informezi înainte de a scri ceva, de altfel această „informare” nu ar avea nici un sens dacă nu ai încerca după asta să analizezi calm, la rece, tot ce există împrejurul tău. Aceasta te-ar ajuta să te dai la o parte de idei nechibzuite, inclusiv cu tentă fanatică.
Cred că știu deja care va fi reacția ta imediată după ce vei citi răspunsul meu aici, dar încearcă după această reacție să reflectezi câteva secunde măcar la ceea ce am scris aici.
Pace ție și pace vouă, oameni dragi.

Pai tu-mi sugerezi sa ma informez. Dar eu te intreb: am scris ceva gresit? Nicidecum. Arhitectura ruseasca, in Basarabia, in domeniul bisericilor abunda, ba chiar e coplesitoare. Asta nu e nici pe departe un „fapt bun”. Acesta stare de fapt, dovedeste ca poporul sau partea poporului roman ce se afla in stanga Prutului, e intr-o criza de identitate nationala. Si nu numai atat. Ierarhia bisericeasca, pusa de Moscova pe pamanturi romanesti, in mod ilegitim, e un factor decisiv in stabilirea ahitecturii bisericilor. Cu alte cuvinte: mitropolia majoritara apartine de Moscova? Ei bine, Moscova dicteaza si cum se construieste in micuta republica! Nu e nimic de informat aici. Se vede de pe Luna!
Pai nu au moldovenii, ca sa nu zic romanii, un stil al lor de a construi biserici? Au! Si inca unul foarte frumos! Si in tot spatiul romanesc se gasesc destule stiluri.
Sa-mi fie cu iertare, dar e un adevar prea sigur pentru a mai fi nevoie de vreo alta informare suplimentara!

Arhitectura, de orice sorginte ar fi ea, contribuie din plin la crearea identității naționale. Iar rușii au o cultură din care merită să împrumuți elemente și să înveți. Așa cum stilul gotic domină țările vest-europene. Asta nu împiedică deloc dezvoltarea tradițional-românească/moldovenească.
Personal, am admirat cu plăcere mănăstirea Curchi și bisericuța în stâncă de la Orheiul Vechi.

@daniel: Crezi că ai putea să numești 3 stiluri pur românești fără să cauți pe net? S-ar putea să nu.:)

Hai nu mai spune! Adica arhitectura chineza daca am adopta-o, ar contribui din plin la crearea identitatii nationale romane. Asa, nu?
Absurd prietene!
Adoptarea stilului acela exagerat, al rusilor, contribuie din plin la stoparea si disparitia identitatii traditional-romanesti!
Personal, daca esti roman\moldovean, ar fi normal sa admiri aceast a arhitectura la ea acasa, in Rusia. Si in cazuri izolate, in republica Moldova sau Romania ar trebui sa admiri bisericile rusesti in care se inchina minoritatile rusa si ucrainiana. Asa ar fi normal.
Stiluri pure nu exista. Si stilul rusesc e influentat, daca nu copiat din arhitectura asiatica (tatara, mongola si cea a marilor moguli; a se vedea palatul Taj-Mahal).
Dar stiluri traditionale romanesti ar fi: stilul brancovenesc, maramuresean, stefanian (moldovenesc). Fara sa ma uit pe net 🙂
Si mai exista.. De ex stilul neoromanesc inspirat din cel brancovenesc. Si or mai fisi altele.

Si, in cazul Republicii Moldova, nu e vorba de imprumuturi de elemente de arhitectura (caci imprumuturile minore nu ar duce la anihilarea specificului national), ci e vorba, in mare parte, de totala inlocuire a arhitecturii autohtone cu cea ruseasca!
E grav! E desfiintarea identitatii nationale, in acesta privinta!

Pari foarte înverșunat. Eu nu-s așa, chiar dacă nu-ți pot da dreptate. Mai gravă e intoleranța, cred…
Să ai o duminică excelentă!

Pai, intr-o lume romaneasca asaltata din toate partile de dusmani si macinata din interior de tradatori si intrusi, poti fi altfel decat inversunat? Asta daca iti iubesti neamul!
Toleranta si moderatia isi au si ele rostul lor. Nu poti fi tolerant in orice situatie. Uneori trebuie sa fii categoric, sa aperi valorile neamului si adevarul de credinta!

Dar vad ca pentru unii nu conteaza… V-a educat bine sistemul. Sa fim toti o apa si un pamant, un amalgam de neamuri si de obiceiuri, un homo-universalis omogenizat, fara identitate nationala si fara trecut si bineinteles cu un viitor sumbru.
Imi pare rau ca iti spun: tu si altii ca tine sunteti creatia perfecta a Noii Ordini Mondiale, a Globalizarii. V-au spalat bine pe creier… Nu m-as mira ca in toleranta ta nemarginita sa fii si unul pro-homosexulaitate si in favoarea adoptiilor de copii de catre astfel de nefiresti cupluri. In sfarsit…
Numai bine si sa fii sanatos!

Te compătimesc… Știi ce se spune? Fă pace cu tine și vei face pace cu lumea. Pentru că lumea ta exterioară e o oglindire perfectă a lumii tale interioare. E frumos afară dacă e frumos înăuntru. Pentru că frumosul stă întotdeauna în ochii privitorului.
Am avut destule ocazii să emigrez. Nu am făcut-o. Ai idee de ce? Pentru că eu consider că m-am născut fix unde trebuia. Iubesc țara asta așa cum mă iubesc pe mine însumi.
Îți doresc numai bine!

Corect e „Cîrnățeni”, nu „Cârnățăni”. În rest e simpatic articolul

Mersi.)

Eh.. Ai corectat,dar nu pâna la capăt:) E un toponim și regula cu „â” la mijlocul cuvântului nu se aplică.

@drstoica,
Vad ca nu mai pot raspunde dedesubtul comentariului tau asa ca scriu aici.
Nu ma compatimi pe mine, ci pe tine!
Am intrat pe blogul tau si am vazut cu ce prieteni te lauzi. Unul dintre ei face un semn satanist. Vorba aia: spune-mi cu cine esti prieten ca sa-ti spun cine esti! Care pace o vrei tu? Pacea cu satana? Se pare ca da!
Am vazut si unde te simti ”excelent”: ”…le-am luat la rând: tvr, rph, kiss fm, pro fm, pro tv, antena1… Peste tot m-am simțit EXCELENT!”
Cu exceptia poate a TVR-ului, toate sunt posturi de radio si televiziune anti-crestine si antiromanesti care promoveaza constient sau nu, conceptul de New Age si New Orld Order, muzica impregnata de mesaje sataniste, filme si documentare anticrestine, atacuri la adresa Bisericii Ortodoxe etc. Nu stiu de ce te-ai bagat in discutie cu mine pe o tema de credinta si nationalism, caci vad ca nu prea te preocupa asta!
Care Romanie o iubesti tu?? Vad ca te plimbi mai mult prin ”prietenele” tale Bologna, Siena, Austria, Slovacia, Franta, Belgia si Luxemburg. Care Romanie? Cea a cluburilor si a ”sexperientelor”?
Vad ca mai mult cunosti restul Europei descrestinate decat propria tara. In nici un caz nu cred ca iubesti Romania profunda a ortodoxiei si a sfintilor care inca tin, cu rugaciunile lor, tara asta in stare de pace, ca sa se distreze in ea un ”monden” ca tine.
Vei fi fiind tu si romantic, dar nu ma acuza pe mine din postura ta de pseudo-roman de intoleranta si lipsa de pace!
Bine iti doresc si eu, ca n-am de ce dori raul nimanui! Ba inca iti doresc sa te lumineze Dumnezeu sa intelegi ca frumusetile de care te bucuri aici sunt trecatoare! Altele sunt cele care conteaza! Mai du-te si pe la biserica, daca esti ortodox!
Te sfatuiesc insa sa-ti vezi de preocuparile tale si sa nu mai mi te adresezi!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Campanii susținute:

Cele mai bune articole și pagini

Reclame
%d blogeri au apreciat asta: