Teo Sunny

Vizitează orașul turcesc Izmir în 5 zile

Posted on: 04/20/2016

Turcia este locul în care se contopește lumea occidentală cu cea orientală, ceea ce poți observa și în Izmir. Aici totuși oamenii sunt mai europenizați, acest oraș fiind situat în regiunea Egeea, la aproximativ două ore de la granița cu Grecia. Dacă ai decis să îți petreci o mini vacanță de aproximativ 5 zile, trebuie să știi ce ai de făcut aici.

Locuri de vizitat

  1. District Konak (centrul orașului) care întrunește mai multe destinații de vizitat. Chiar în centrul scuarului principal puteți vedea Turnul cu Ceas (the tower with watch) care reprezintă simbolul orașului, în spatele acestuia fiind situată Primăria orașului (town hall) și un pic într-o parte Moscheea (Mosque) la care oamenii se roagă doar afară, intrarea înăuntru fiind interzisă.
    Tot în această regiune veți găsi strada Atatürk Caddesi care face parte din zona Alsancak. Aceasta este zona perfectă pentru relaxare,  fiind situată de-a lungul malului sudic al Golfului Izmir, pe o suprafață de 3200m lungime și reprezentând locul desăvârșit pentru promenadele de seară în lumina apusului de soare și relaxare în diverse localuri cu narghilea, muzică live, restaurante și magazine cu suveniruri, magazine cu haine de design, etc.

  1. Muzeul de Etnografie (Etnografya müzesi) și Muzeul de Arheologie (Arkeoloji müzesi) care sunt situate în aceeași curte și se află la 10-15 minute distanță de Piața Konak. La muzeul de Etnografie o să aveți o surpriză plăcută – intrarea fiind liberă, iar celălalt având un preț simbolic de 10 lire.
    Muzeul de Etnografie reprezintă o vilă cu trei etaje care a fost folosită o perioadă de timp ca spital. Conacul a fost construit în stil neoclasic la începutul secolului XIX,  iar în 1987, după ce a fost restaurat, a fost desemnat ca muzeu pentru folclorul turcesc.
  1. Castelul de Catifea (Kadifecale) este un punct istoric foarte important. Acesta este situat pe un deal și oferă o priveliște nemaipomenită asupra orașului. Din castel se poate observa sculptura imensă, în piatră, a eroului național, Atatürk, și inscripția devizei țării, care îi aparține tot lui: ” Yurtta barış, Dünyada barış”, ceea ce semnifică: ”Pace în țară, pace în lume”. De asemenea, în curtea castelului o să întâlniți femei care încă mai țes covoare manual. Chiar dacă localnicii nu recomandă să mergeți la castel, pentru că este situat în partea veche a orașului, unde locuiesc oameni foarte sărăci și, după cum spun ei, un pic periculoși, dacă nu sunteți un călător singuratic, nu aveți de ce să ezitați, pentru că este un loc cu o priveliște absolut excepțională.

3

  1. Bazarul Kemeralti care este un bazar permanent și unde puteți face cumpărături la prețuri foarte convenabile. De asemenea, în această zonă, pe strada Anafartalar, există o fântână veche din marmură, Dönertaş Sebili care a fost construită în 1814, însă care acum, se pare că și-a pierdut din însemnătate, pentru că nici unul din localnicii intervievați de mine nu știa de existența ei. :))
  2. Agora (Smyrna Agora Antik Kenti) reprezintă o piață antică, situată în cartierul Namazgah, care datează din secolul II î. Hr. Rămășițele de aici datează din vremea împăratului roman Marc Aureliu, fiind un loc de intersectare a tuturor activităților comerciale, politice, religioase.
  3. IMG_20160401_1908091

    Bazarul Hisar

    Bazarul Hisar și Moscheea Hisar care sunt situate aproape de stația de metrou În bazarul de aici veți putea găsi o grămadă de mărunțișuri tradiționale, bijuterii, bibelouri, suvenire și veți putea admira arcadele vechi. În ceea ce privește Moscheea Hisar, aceasta reprezintă una dintre cele mai vechi monumente ale orașului, find construită de Aydinoglu Yakup Bey în 1592-1598.

  4. Ascensorul istoric (turkish historical lift – Asansör) care este un observator și care datează din 1907, și oferă o priveliște asupra orașului la înălțimea de 155m față de nivelul mării. Cu toate acestea ascensorul nu este poziționat foarte sus, de aceea dacă vă doriți o panoramă a orașului, vă recomand să mergeți la Kadifecale.
  5. Muzeul de jucării (Izmir Toy Museum) se află pe strada Halil Rifat Pașa 31 și poate fi vizitat în timp ce vă îndreptați din centru, zona Konak, spre Kadifecale sau spre Este un muzeu destul de nou, fiind al doilea muzeu de jucării din Turcia, după cel din Istanbul. Aici veți găsi peste o mie de jucării, incluzând jucării din lemn, soldăței, mașinele, corăbii, păpuși cu care se jucau copiii din Turcia în trecut.
  6. Wildlife Park și Kültürpark. KulturPark are o suprafață de aproximativ 30 ha și este vizitat de localnici pentru activitățile artistice și culturale care au loc aici, și pentru a admira sutele de tipuri de arbori și plante din întreaga lume.
    În ceea ce privește Wildlife Park (Doğal Yaşam Parkı) este important să nu îl mai căutați în KulturPark, după cum era situat acesta câțiva ani în urmă, căci pe internet încă mai puteți găsi site-uri care indică adresa acestuia în KulturPark. Acum acesta este situat pe partea opusă a orașului (dacă e să privim din zona Konak) (în provincie), numită District Karsyiaka, unde se poate ajunge foarte ușor cu corabia, care lucrează în regim de transport public și poate fi accesată la fiecare 20 de minute, folosind o cartelă standart (care este utilizată și pentru metrou și pentru autobuse). La ieșirea din corabie veți putea găsi cu ușurință un punct de informare pentru turiști, unde vă vor indica ce autobus trebuie să luați către parc, după care trebuie să fiți pregătiți să mai pierdeți o oră pe drum. Odată ce ați ajuns în parc, fiți siguri că o să petreceți aici toată ziua, admirând nenumăratele soiuri de animale din toată lumea.
  1. Telefericul și zona İnciraltı. Telefericul este situat la marginea orașului, în regiunea Balcova și urcă până la altitudinea de 423m, iar sus puteți găsi alei pentru plimbare, aer curat, cafenele pentru relaxare și liniște dacă veniți în timpul săptămânii.IMG_20160405_171705
    Un alt loc pentru a evada din alerta orașului în suburbie este  İnciraltı. Aici o să vă relaxați de minune în cazul în care ve-ți fi obosiți de zgomotul orașului, ve-ți putea lua o gură de aer sărat de mare și vă ve-ți putea întinde pe unul din gazoanele perfecte de iarbă sau, desigur, veți putea savura o cafea turcească sau o narghilea la una dintre cafenelele de aici.
  1. Selçuk și Selcuk este o altă provincie din Izmir, orașul fiind situat la aproximativ o oră de Izmir și la 2km de anticul oraș Efes (Ephesus), tocmai din această cauză devenind un important punct turistic. Desigur că aici există câteva obiective turistice, însă eu am preferat doar să hoinăresc pe străduțele orașului, în împrejurimea castelului, să observ îndeletnicirile oamenilor, să iau masa într-un local un pic mai dosit de centru, cu un iz tradițional, numit Pidecisi (unde, apropo, am primit ceai turcesc și desert din partea casei), obiectivul principal de vizitat fiind Efes.
    Efesul este un oraș antic, în prezent ruină, care a fost întemeiat de către coloniștii ioniei (greci) în secolul XI î. Hr.. În timp, acesta a devenit unul dintre principalele centre comerciale și religioase, și s-a aflat sub diferite ocupații străine. Acest oraș a fost renumit pentru Templul zeiței Artemis, una dintre cele șapte minuni ale Lumii Antice.

P.S.: Dacă aveți noroc ca mine, puteți să găsiți și cămile chiar la intrarea în Efes. :)))

Important: Majoritatea muzeelor din Turcia și a locurilor turistice au programul de lucru până la orele 17-18, iar ca zi liberă lunea.

Vă doresc călătorie plăcută și nu uitați că partea cea mai frumoasă a unei călătorii este momentul în care rătăcești și descoperi lumea fără a te ghida după hartă, ci doar după propriul instinct – deci nu uitați să rătăciți! Pupicei.

 

 

Lasă un comentariu

Campanii susținute: